Τις τελευταίες ημέρες φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Columbia έχουν προχωρήσει σε διαμαρτυρίες για την γενοκτονία στην Παλαιστίνη, αλλά και την απόσυρση του Πανεπιστημίου από την συνεργασία με εταιρείες που συνδέονται και αντλούν κέρδος από το καθεστώς apartheid που έχει επιβάλλει το Ισραήλ.Αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων αποτέλεσε η κατασκήνωση διαδηλωτών σε κεντρικό χώρο του πανεπιστημίου. Εικόνες που μας θυμίζουν τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά ακόμα και τις «πλατείες» στην Ελλάδα το ’11-’12 ενάντια στα μνημόνια.
Η απάντηση της πρυτανείας στις κινητοποιήσεις των φοιτητών ήταν να καλέσει την αστυνομία η οποία εκκένωσε την πλατεία του πανεπιστημίου και τον καταυλισμό με παραπάνω από 100 συλλήψεις φοιτητών. Μάλιστα ενώ η αστυνομία στη συνέχεια άφησε ελεύθερους τους συλληφθέντες, η διοίκηση του Πανεπιστημίου ξεκίνησε να στέλνει επίσημες ειδοποιήσεις για προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας σε όσους συμμετείχαν στις κινητοποίησης. Ήδη μάλιστα έχει προχωρήσει στην αποβολή ορισμένων φοιτητών/τριων.
Τα παραπάνω γεγονότα μπορεί να συμβαίνουν πολλά χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, αλλά δεν μας μοιάζουν ξένα. Πρόσφατα άλλωστε σε μια σειρά από πανεπιστήμια(Νομική ΔΠΘ, Νομική ΑΠΘ, ΕΜΠ, ΑΠΘ) οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και την κυβέρνηση, προσπάθησαν να καταστείλουν τους αγώνες των φοιτητών ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Από την άλλη διοικήσεις όπως ο πρόεδρος Τριανταφύλλου των Πολιτικών Μηχανικών στη Πάτρα έχει προχωρήσει σε πειθαρχικές διώξεις προς 4 φοιτητές μέλη του Φ.Σ., λόγω της υλοποίησης των αποφάσεων του Φ.Σ.
Από την Ελλάδα μέχρι την Αμερική οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν σωπαίνουν μπροστά σε όσα συμβαίνουν, αλλά βγαίνουν δυναμικά στο προσκήνιο και διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους! Οι εικόνες τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας που θέλουν τα κράτη να μας επιβάλλουν ως κανονικότητα, έρχονται σε σύγκρουση με τις εκρηκτικές διαθέσεις της νεολαίας, με την μη υποταγή στο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Ήδη οι κινητοποιήσεις στο Columbia συνεχίζονται, ενώ έχουν ξεσπάσει και άλλες κινητοποιήσεις συμπαράστασης σε πανεπιστήμια της Αμερικής, όπως το Γέιλ και το Χάρβαρντ.
Οι εικόνες αυτές στο Columbia με την αστυνομία να εισβάλει στο πανεπιστήμιο και να συλλαμβάνει φοιτητές που διαδηλώνουν, θυμίζει εικόνες του 1968 με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσειςενάντια στον πόλεμο στο Βιετνάμ και την εμπλοκή του πανεπιστημίου σε αυτό. Αυτά είναι τα πανεπιστήμια που επιθυμούν οι αστικές δυνάμεις, κινηματικά «σιωπητήρια» που οτιδήποτε ξεφεύγει από την κυρίαρχη πολιτική και το κυρίαρχο αφήγημα, θα καταστέλλεται, θα διώκεται ακόμα και θα αποβάλλεται, υποταγμένα στην αγορά εργασίας, ελεγχόμενα πλήρως από εξωπανεπιστημιακά μέλη-τεχνοκράτες, σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση, διάλυση των δωρεάν φοιτητικών παροχών. Το πανεπιστήμιο του Columbia που πολλές φορές χρησιμοποιείται και από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως υπόδειγμα, αποτελεί ένα πανεπιστήμιο δημόσιο, το οποίο όμως έχει ενσωματώσει όλες τις πτυχές της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης λόγω της συνύπαρξης με ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτή είναι και μια βασική πτυχή της κατεύθυνσης για την τριτοβάθμια στον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό, η οποία προφανώς πατάει πάνω στην στρατηγική της ΕΕ αλλά και συνολικά της «Δύσης». Ο πρόσφατος νόμος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν αποσκοπεί στην «ιδιωτικοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων», αλλά στον ανταγωνισμό των δύο αυτών μοντέλων, με στόχο την αναδιάρθρωση των δημοσίων με μοχλό πίεσης την αξιολόγηση: εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών, ακριβοπληρωμένα δίδακτρα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, ασφυκτικοί ρυθμοί σπουδών, έλλειψη κάθε δημοκρατικής πτυχής και δυνατότητας συλλογικής διεκδίκησης με ένα κλίμα συνεχούς «επιτήρησης και τιμωρίας». Η στεγανοποίηση των οργάνων διοίκησης από τους συσχετισμούς εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας και ειδικά της φοιτητικής μερίδας, αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε να διαμορφωθεί η παραπάνω κατάσταση. Τα πανεπιστήμια δεν θα αποτελούν με κανένα τρόπο χώρους αναστοχασμού, διακίνησης ιδεών, «ορμητηρίου αγώνων», χώρους όπου το κυρίαρχο αφήγημα έβρισκε έδαφος να αναπαραχθεί αλλά και να ξεδιπλωθούν οι αντιφάσεις του παραχωρώντας έδαφος σε ριζοσπαστικές πρακτικές και ιδεολογίες να ανθίσουν, αλλά έναν μηχανισμό του κράτους που θα αναπαράγει το σχέδιο της αστικής τάξης χωρίς δυνατότητες αυτό να δεχτεί καίρια πλήγματα στα αδύναμά του σημεία. Ακόμη κι αν αυτό είναι ένα πλακάτ υπέρ της Παλαιστίνης.
Αυτό καλούμαστε να αντιπαλέψουμε με κάθε τρόπο και μέσο, ώστε το μέλλον μας να μην είναι οι πειθαρχικές διώξεις και η σύλληψη, επειδή διαδηλώνουμε ενάντια σε μια ολόκληρη γενοκτονία ή για μια αξιοπρεπή προοπτική και μια ανθρώπινη καθημερινότητα. Όπως συμβαίνει και στην Αμερική, η νεολαία δεν θα σκύψει το κεφάλι, δεν θα κοιτάξει αλλού. Θα κοιτάξει τον εχθρό κατάματα και θα συνεχίσει να αγωνίζεται.
Τομέας Νεολαίας Αριστερής Ανασύνθεσης και Νέοι/Νέες για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο
Πρωτοβουλία για μια νέα κομμουνιστική οργάνωση (ΑΡΑΝ, Κ-ΣΧΕΔΙΟ, ανένταχτοι/ες)